هر سازی دارای نکات مهمی است که در هنگام خرید ویا نگه داری باید به آن توجه کنید تا در نهایت سازی خوش صدا و با کیفیت داشته باشید.سنتور نیز یکی از سازهایی است که توجه به بخش سیم های آن بسیار مهم است، به همین علت در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام نکات مهم در مورد سیم سنتور را مورد بررسی قرار داده ایم.
نکات مهم در مورد سیم سنتور
سنتور دارای ۷۲ رشته سیم است. به دلیل اینکه تا اوایل قرن بیستم سیم های فلزی موجود نبود از ابریشم تابیده به عنوان سیم استفاده می کردند . سپس از سیم هایی از دو جنس برنج و فولاد استفاده شد.
معمولا سیم های سنتور چهارتایی بسته می شوند و از هر چهار سیم یک صدا تولید می شود و در مواقعی که یک یا چند سیم با هم کوک نباشند صدای ساز بسیار بد شنیده می شود .
کیفیت جنس سیم در صدا سازی سنتور بسیار مهم است به خاطر همین بیشتر سنتور زن های حرفه ای از سیم برنزی به جای سیم برنجی استفاده می کنند .
آشنایی با انواع سیم های سنتور
همانطور که گفته شد، سنتور دارای سیم های متفاوتی است که کاربرد متفاوتی دارند. اما به طور کلی سیم های سنتور دو دسته اند :
سیم های زرد
سیم های زرد که تشکیل شده از آلیاژ برنج هستند و سبب تولید صداهای بم می شوند و بر روی خرک های ردیف راست به تناوب قرار گرفته اند .
سیم های سفید
سیم های سفید که ساخته شده از آلیاژ نیکل هستند و برای تولید صداهای زیر مورد استفاده قرار می گیرند و بر روی خرک های سمت چپ به تناوب قرار گرفته اند .
ضخامت سیم سنتور
سیم سنتور ضخامتی بین ۰/۴۰ تا ۰/۴۵ میلی متر و توجه داشته باشید که کیفیت جنس سیم در سنتور بسیار در صدای ساز موثر است برای همین روی بیشتر سنتور های حرفه ای از سیم برنزی (مس – قرمز مانند) استفاده می کنند نه برنجی (زرد) که البته جنس سیم ها روی قیمت آن تاثیر گذار است.
دلیل سیاه شدن سیمهای سنتور
سیم سنتور در برابر رطوبت هوا اکسیده شده و تغییر رنگ میدهد. اما ممکن است دو سنتور در شرایط یکسان قرار داشته اما یکی از آنها بیشتر سیمهایش سیاه شود. در این صورت دلیل آن تبادل الکترون بوده است و علت آن عناصر تشکیل دهنده چوب و سیم میباشد. جهت تمیز نمودن سیمها میتوان از سمباده استفاده نمود.
علت سیاه شدن سیمهای سنتور
سیم سنتور در مواجه با رطوبت هوا اکسید شده و تغییر رنگ میدهد. اما ممکن است دو سنتور در شرایط برابر قرار داشته اما یکی از آنها بیشتر سیمهایش سیاه شود.
در این صورت دلیل آن تبادل الکترون بوده است و دلیل آن عناصر تشکیل دهنده چوب و سیم میباشد. جهت تمیز نمودن سیمها میتوان از سمباده استفاده نمود.
دلایل ناکوک شدن سنتور
سنتور را در مکان، دما و رطوبت ثابت فرض میکنیم. حال اگر به صورت تک سیم و بینظم ناکوک شود احتمالا از برگشت گوشیهای معمولی است و یا از فرم بد شیطانک. اما اگر در این شرایط کل کوک بالا یا پایین برود میتواند از ایراد در نحوهی پل گذاری باشد.
زمان تعویض سیم سنتور
استفاده معمولی: حدود دوسال یکبار باید تعویض گردد.استفاده حرفهای و خیلی دقیق: بین ۴ ماه تا ۱ سال تعویض گردد.