احتمالاً تاکنون با واژهی هارمونی برخورد داشتهاید. هارمونی در موسیقی دانشی است که با به هم پیوستن آکوردها به شکل درست و منطقی، یک ملودی زیبا خلق می کند. با استفاده از دانش هارمونی است که ملودیهای بسیار زیبایی ساخته میشود. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با مفهوم هارمونی در موسیقی بیشتر آشنا شوید.
هارمونی چیست؟
هماهنگی یا هارمونی ریشه در کلماتِ یونانی دارد و در مُحاوره یا فلسفه، هارمونی را «تناسب» معنا میکنند. از نظرِ ریشهای هارمونی به معنای وحدت و هماهنگی است و بیانگرِ یگانگی در اجزا و تشکیل یک واحدِ کل است.
هارمونی فرایندی از ترکیبِ صداهای فردی است که با شنیدن همزمانِ آنها تحلیل میشود.
مفهوم هارمونی بهطور معمول با شنیدن همزمان بسامد ؛ وسعت صوتی ؛ رنگ صدا ؛ نت ها یا آکورد رخ می دهد .
هارمونی در قرون وسطی
در موسیقی قرون وسطی ؛ برداشت از هارمونی مربوط به دو صدا از حرکت موازی بخش ها به فاصله چهارم یا پنجم بود ودر دورهٔ رنساس برای سه صدا تغییر یافت.
با توسعهٔ موسیقی پولیفونیک ، ترکیب و استفاده از فواصل سوم و ششم نیز رواج یافت و دانش کنترپوان در دورهٔ باروک به اوج شکوفایی رسید و منجر به پیدایش هارمونی شد. در این دوره ژان فیلیپ رامو نخستین کسی بود که رسالهٔ هارمونی را به نگارش درآورد.
به عبارت دیگر ؛ هارمونی در موسیقی فرآیندی است که در آن، نتهای مختلف در هماهنگی با یکدیگر ایجاد و شنیده میشوند.
این صداها یا توسط یک ساز و یا چندین ساز که به صورت هماهنگ با یکدیگر نواخته میشوند، ایجاد میگردند و موسیقی موزون تک یا چند آکوردی را به وجود میآورند.
نتهای موسیقی با وجود تفاوت در رنگ صدا، وسعت صوتی و سطوح فرکانسی در کنار یکدیگر موسیقی دلنوازی را خلق میکنند.
هارمونی،یکی از اصول بنیادی در موسیقی
هارمونی را میتوان یکی از اصول بنیادی در موسیقی دانست. دانش هارمونی، زیباییشناسی و هماهنگی نتها در یک موسیقی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
به همین دلیل است که برای تسلط بر دانش هارمونی ابتدا باید با آکوردشناسی آشنا شد. آکوردشناسی به موسیقیدان کمک میکند تا در میان آکوردهای بسیار زیادی که وجود دارند، هماهنگترین آنها را انتخاب کرده و یک موسیقی زیبا و هماهنگ خلق نماید.
انواع هارمونیها
با کنار هم قرار گرفتن آکوردها، هارمونیهای مختلف ایجاد میشوند. به طور کلی، ۹ هارمونی با چینش مختلف آکوردها در کنار هم به وجود آمدهاند که عبارتند از:
- هارمونی کلاسیک،
- هارمونی کروماتیک
- هارمونی مدرن
- امپرسیونیسم
- هارمونی اکسپرسیونیسم
- پلی تنالیته
- آتونال
- سریالیسم