همانطور که در کالب پیشین اشاره نمودیم، بربط یکی از ساز های قدیمی و مهم به شمار می آید.در واقع عود یا بربط و یا رود با ظاهری به شکل گلابی، از جنس چوب درخت توت یا آبنوس با کاسه طنینی بزرگ و دسته کوتاه از جمله معمولترین سازهای موسیقی ایران قدیم است .در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام قصد داریم شما را با پدر عود ایران آشنا نماییم،با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
منصور نریمان پدر عود ایران
منصور نریمان استاد موسیقی، نوازنده بربط و آهنگساز ؛ ردیف دان ؛ پژوهشگر موسیقی سنتی و از هنرمندان مولف تاریخ موسیقی ایران به شمار میآید که به عنوان پدر عود ایران شهرت دارد.
نریمان در زمانی که ساز عود در ایران رونقی نداشت و به نوعی سازی عربی محسوب میشد، توانست آن را احیا و به یکی از سازهای اصلی موسیقی ایران بدل کند.
بیوگرافی
اسکندر ابراهیمی زنجانی که بعدها نام هنریاش منصور نریمان شد در بیستم اسفند ۱۳۱۴ در مشهد به دنیا آمد. پدرش که خود سه تار، تار و نی را به خوبی مینواخت .
از همان دوران کودکی او را تحت آموزش خود گرفت و وی را با ردیفها و گوشههای موسیقی ایرانی آشنا کرد و نواختن سه تار را به او آموخت.
او مانند بسیاری از نوازندگان ایرانی، عود آموختن موسیقی را با تار و سهتار آغاز کرد. در آن سالها عود، سازی بود که کمتر نوازندهای سراغ آن میرفت واگرقرار بود درارکستری جا داشته باشد، نوازنده تاری نواختن آن را برعهده میگرفت. در مجموع عود، ساز فرعی نوازندگان تار محسوب میشد.
۴۲ قطعه عود و ردیف موسیقی ایرانی برای عود و شیوه بربط نوازی از کتابهای منصور نریمان است که به وسیله هنرآموزان موسیقی تدریس میشود.
از هنرها ی دیگر نریمان میتوان به شعر، نقاشی، خطاطی، عکاسی، نوازندگی، آهنگسازی، ساز سازی و آوازخوانی اشاره کرد. وی در ۱۳۳۶ خورشیدی ازدواج کرد و ثمره آن یک پسر و سه دختر بود.
اساتید نریمان و نحوه یادگیری ساز عود
نریمان درباره استادان خود اینگونه گفته است: کلاس اول دبیرستان بودم که به نواختن دستگاهها و گوشههای موسیقی تا اندازهای آشنایی پیدا کرده بودم ولی از نت بیاطلاع بودم و در مشهد هم در آن زمان کسی نبود که به من کمک کند و نت را بیاموزد، لذا نامههایی به هنرستان عالی موسیقی به استاد خالقی نوشتم و مشکل خود را با ایشان در میان نهادم.
در نامههایی که برای این استاد بزرگوار فرستادم، پس از تشکر فراوان از لطف آن مرد هنرمند و هنردوست، خواستار شدم که از طریق مکاتبه نت را به من بیاموزد .
استاد هم یک قطعه عکس امضا شده خود و ۲ جلد کتاب دستور تار و سهتار از دوره اول و دوم هنرستان تالیف آقایان: موسی معروفی و نصرالله زرینپنجه را که با رعایت کامل نظریات استاد علینقی وزیری چاپ شده بود، برایم فرستادند که هنوز آنها را دارم و برایم بسیار عزیز میباشند و تا عمر دارم مدیون این استاد بینظیر و عالیقدر خواهم بود.
درگذشت منصور نریمان
منصور نریمان که به دلیل عارضه ریوی در بیمارستان بستری شده بود، بامداد چهارشنبه، ۲۳ تیر ۱۳۹۴ خورشیدی در بیمارستان بهمن تهران درگذشت.
پیکر او صبح جمعه ۲۶ تیر ۱۳۹۴ خورشیدی از مقابل تالار وحدت تشییع شد در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد