تحقیقات بسیار زیادی پیرامون اثرات گوش دادن به موسیقی و یا نواختن ساز انجام شده است و دلایل بسیار زیادی وجود دارد که نواختن یک ساز را توصیه کنیم. اما در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم پنج دلیل مهم یادگیری ساز را با هم ببینیم. پس لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
ورزشی برای ذهن
بیایید ابتدا به مغز به عنوان یک عضله نگاه کنیم، مهمترین عضله در بدن شما. تصور کنید که هر روز یک ورزشکار برای تقویت عضلات خود به باشگاه میرود، بنابراین انسان باید مغز خود را تمرین داده و تقویت کنند.
بسیاری از افراد به روشهای مختلف به تقویت ذهن خود میپردازند، برخی کتابهای چالش برانگیزی را میخوانند، برخی دیگر بازیهای هوش انجام میدهند، حتی برخی زبان جدیدی یاد میگیرند. با این وجود، مغز باید تغذیه شود تا رشد کند.
یادگیری یک ساز موسیقی نه تنها مغز را تقویت و تغذیه میکند، بلکه بسیاری از جنبههای شناختی و جسمی بدن انسان را نیز بهبود میبخشد.
پنج دلیل مهم برای یادگیری ساز
۱– نواختن یک ساز موسیقی حافظه را بهبود می بخشد
به گفته دانشمندان موسیقی یک نوع حالت مراقبه برای مغز ایجاد می کند و باعث آرامش مغز می شود. بنابراین یادگیری موسیقی می تواند از این طریق به قدرت حافظه انسان کمک کند. همچنین اگر می خواهید در آزمون ها، نمرات بهتری کسب کنید، پیشنهاد می شود هنگام مطالعه به موسیقی گوش دهید.
این امر به طور گسترده مورد مطالعه و اثبات قرار گرفته است که یادگیری یک ساز موسیقی حافظه را بهبود میبخشد. یادگیری موسیقی نه تنها حافظه شناختی بلکه حافظه عملکردی شما را نیز بهتر خواهد کرد. یادگیری نواختن یک ساز موسیقی مستلزم استفاده از قسمت راست و چپ مغز است، بنابراین مغز شما بیشتر کار میکند و به مرور حافظه خود را تقویت میکند.
محققی به نام Maestro Eduardo Marturet در این باره گفته: ” تحقیقات نشان داده است که شرکت در دوره آموزشی موسیقی در سنین پایین میتواند با به کار گرفتن بخشهای مختلف مغز، به بهبود توانایی یادگیری و حافظه کودک یا فرد نوجوان کمک کند.” دانشمندان حتی از آموزش موسیقی به عنوان روش توان بخشی عصبی برای کمک به عملکرد بهتر مغز استفاده کردهاند.
۲– موسیقی به رفع استرس کمک می کند
موسیقی تأثیر بی نظیری بر احساسات ما دارد؛ میتواند ما را خوشحال یا غمگین کند یا حتی احساس فعلی ما را بیشتر کند. دلایل مختلفی برای فراموشی وجود دارد. اما مهم ترین آنها استرس است. استرس مغز را متلاشی می کند و یادگیری را دشوار می سازد.
برای مقابله با استرس می توانیم به یادگیری موسیقی بپردازیم استرس و آشفتگی های ذهنی باعث از بین رفتن سیناپس های شکل گرفته درمغز ( همان خاطرات طولانی مدت) می شود و افسردگی را نیز در پی دارد. عارضه ای که با پایین آمدن سطح دوپامین و سروتونین در ارتباط است.
نکته ای که وجود دارد این است که این دو انتقال دهنده های عصبی هر دو در شکل گیری حافظه تاثیر دارند. مطالعات نشان داده است که موسیقی میتواند به شما در حفظ آرامش کمک کند، حتی ثابت شده است که ضربان قلب و فشار خون کاهش مییابد، که به نوبه خود هورمون استرس کورتیزول را کاهش میدهد، بنابراین ما را آرام میکند.
در حالی که فقط گوش دادن به موسیقی به شما کمک میکند، تحقیقات نشان داده است که یادگیری نواختن ساز به صورت روزانه احساس راحتی به همراه دارد که به شما کمک میکند تا استرس را در خود از بین ببرید.
۳– موسیقی دقت شما را بالا میبرد
تحقیقات گسترده نشان داده است کسانی که موسیقی میآموزند معمولاً از هم سن های خود که سررشته ای در موسیقی ندارند باهوشترند. زمانی که شروع به نواختن موسیقی می کنید، مغز شما مجبور می شود با سایر اعضای بدنتان که در نواختن ساز از آن ها استفاده می کنید هماهنگ شود.
کودکانی که نواختن آلات موسیقی را یاد گرفتند در تحصیلات آکادمیک بهتر از کودکانی که این کار را نکردهاند، عمل کردند. همانطور که گفته شد موسیقی در تقویت عملکرد مغز تاثیرگذار است واز آنجایی که هر دو طرف مغز درگیر هستند، نه تنها حافظه بلکه سایر مهارتها را نیز توسعه میدهد.
۴– موسیقی می تواند اعتماد به نفس شما را تقویت کند
اعتماد به نفس یکی از شاخه های مهم در علم روان شناختی است که به نوعی یکی از شاخصه ها و فاکتورهای بسیار مهم یک شخصیت خوب است و همانگونه که مشخص است، افرادی که دارای اعتماد به نفس بالاتری هستند، در زندگی و در انجام امور مربوط به آن بسیار موفق تر هستند.
موسیقی یکی از چیزهایی است که هر شخصی در هر سنی آن را دوست دارد. در واقع اشخاص با گوش دادن به موسیقی دلخواه خود می توانند حس بهتری داشته باشند و از همه مهمتر باعث افزایش اعتماد به نفس در افراد شود.
بنابراین تاثیر موسیقی در افزایش اعتماد به نفس را نمی توان نادیده گرفت زیرا این امر به صورت علمی کاملا ثابت شده است. هرچه در آموزش موسیقی پیشرفت بیشتری داشته باشید، هرچه دانش و درک بیشتری از ساز موسیقی داشته باشید، طبیعتاً به مهارتهای خود اطمینان بیشتری پیدا میکنید.
افرادی که به این مرحله میرسند متوجه میشوند که هرگاه بخواهند میتوانند به تنهایی مهارت خود را ارتقا دهند و بهتر و بهتر شوند.
نواختن یک ساز در یک محیط عمومی به شما کمک میکند تا از ارائه کارهای خود در زمینه غیرآکادمیک و حتی در موقعیتهای امتحان و ارزیابیها، تسلط و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. شما میتوانید از آموزش پیانو سازکالا به صورت رایگان استفاده کنید.
در کنار افزایش اعتماد به نفس، یادگیری یک ساز موسیقی به شما احساس موفقیت بزرگی میدهد. هیچ حسی مانند نواختن بی نقص یک آهنگ دشوار در موسیقی وجود ندارد. این احساس موفقیت میتواند زمینهای برای کسب موفقیتهای دیگر در زندگی شما را ایجاد کند!
۵– موسیقی سرگرم کننده است
موسیقی میتواند منبعی از لذت و خوشنودی باشد، اما تحقیقات نشان میدهد فواید روانشناسی دیگری نیز دارد. این باور که موسیقی میتواند روی افکار، احساسات و رفتارهای شما اثر بگذارد، چندان عجیب نیست.
سایر سرگرمیهای رایج مانند تماشای تلویزیون یا گشت و گذار در شبکههای اجتماعی تقریبا فایدهای برای زندگی ما ندارند، اما موسیقی مغز ما را درگیر کرده و تقویت میکند، ما را خوشحال میکند و وقت ما را به خوبی پر میکند.
موسیقی تاثیر ویژهای در ایجاد شادی، آرامش و رضایت میگذارد که به بالا بردن روحیه و لذت بخش ساختن زندگی برای همه افراد کمک میکند.