در میان خوانندگان و هنرمندان، بعضی از افراد برجسته با توجه به توانایی که دارند، لقبی داده می شود تا توانایی فرد را در آن زمینه بهتر توصیف نماید. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با حسین خواجه امیری ملقب به پهلوان آواز ایران بیشتر آشنا شوید.
بیوگرافی حسین خواجهامیری مشهور به ایرج
ایرج نام هنری و مستعار این هنرمند برجسته می باشد. حسین خواجه امیری مشهور به ایرج در ۱۱دی ماه سال ۱۳۱۱ در خالدآباد نطنز و در خانوادهای هنرمند به دنیا آمد.
به ایرج خواجه امیری لقب پهلوان آواز را دادهاند و درمیان طرفدارانش با این لقب شناخته میشود.
ایرج جزء معدود خوانندگانی است که توانسته بهترین استفاده را از ظرفیتهای صدایش ببرد و این استعداد بالقوه را به فعلیت برساند.. وی از خوانندههای صاحب سبک ایران است و صدایش از معدود صداهای شش دانگ می باشد.
زنده یاد استادمحمدرضا شجریان صدای ایرج را متر و معیاری برای خوشصدایی میدانست.
مکتب آواز اصفهان
ایرج با مکاتب آوازی مختلف آشنایی دارد ولی او بیش از هر چیز با مکتب آواز اصفهان انس گرفته است. تحریرهای منحصر به فرد و خرامان، صدایی آزاد، صاف و بدون فیلتر و مناسب خوانیهایش تاثیر پذیری او را از مکتب آواز اصفهان نشان میدهد، اما به یک اعتبارمیتوان گفت اگرچه وی تحت تاثیر این مکتب بوده است. اما هیچ گونه پایبندی خاصی به آن نداشته است.
شاید تکنیکهای ویژه او که تنها در آوازخوانی او پیدا میشود و به مانند رازی میماند که خواننده دیگری به آن دست پیدا نکرده است؛ مصداق بارز آن باشد.
ورود به مکتب ابوالحسن صبا
وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی به تهران رفت و در سال ۱۳۲۶ به مکتب ابوالحسن صبا راه یافت و دو سال پیاپی در حضور او دانستههای خویش را تکمیل کرد و به وسیله وی به رادیو ایران معرفی شد که در آن جا به اجرای برنامه با ارکستر ابراهیم خان منصوری پرداخت.
استاد پس از مدتی به دانشکده افسری رفته و شبهای جمعه که مرخصی داشته از ساعت ۳۰: ۷ تا ۸ در برنامه ارتش شرکت و با ارکستر محمد بهارلو به اجرای برنامه میپرداخت. در همان زمان به خاطر محدودیتهای ارتش نام مستعار (ایرج) را که در اصل نام برادرش بود برای خود برگزید.
همکاری با برنامه گل ها
ایرج در سال ۱۳۳۶ به دعوت داوود پیرنیا به برنامه گلها راه یافت و در اولین همکاری خود با این برنامه برگ سبز ۴۳ را در مایهٔ شور- ابوعطا و با همکاری علی تجویدی و فرهنگ شریف و امیر ناصر افتتاح خواند. از همان زمان همکاریش با برنامه گلها ادامه یافت.
اولین فیلم به خوانندگی ایرج
ایرج همچنین بر اجرای برنامههای مختلف رادیویی به اجرای ترانه و آواز برای فیلمهای فارسی همت گماشت و بازیگران زیادی به لبخوانی ترانههای وی میپرداختند. اولین فیلمی که ایرج در آن ترانه خواند فیلم روزنه امید به کارگردانی سردار ساکر هندی و ترانهها از ساختههای جواد لشکری است.
او علاوه بر این در برنامههای رادیو ارتش، ارکستر دانشجویان، ارکستر محمد بهارلو، ارکستر ابراهیم خان منصوری، ارکستر عبدالله جهان پناه، برنامه اجرا کرده است و برای ۱۰۵ فیلم فارسی خوانده است و در سالهای بعد از انقلاب ، به خصوص دهه هفتاد و هشتاد، بیش از ده آلبوم به بازار موسیقی عرضه کرده است.
پهلوان آواز ایران
علاوه بر آن فیلم مستندی در قالب لوح فشرده (دی وی دی) از زندگی و کارهای هنری ایرج با عنوان پهلوان آواز اواخر سال ۹۱ به بازار موسیقی عرضه شد.
این خواننده پرآوازه موسیقی با هنرمندان زیادی مانند: پرویز یاحقی، اسدالله ملک، جلیل شهناز، فریدون حافظی، فرهنگ شریف، امیر ناصر افتتاح، جهانگیر ملک، حسن کسایی، لطف الله مجد، علی تجویدی، رضا ورزنده، منصور صارمی، محمد موسوی، احمد عبادی، حسن ناهید، انوشیروان روحانی، همایون خرم، حبیب الله بدیعی و بسیاری از نوازندگان و البته خوانندگان دیگر همکاری داشته و مورد تایید و تحسین آنها بوده است.