همانطور که در مطالب پیشین گفته شد،کرم گوش ، آهنگ گیر، آهنگ چسبنده یا سندروم موسیقی چسبناک، عباراتی هستند که دانشمندان برای توضیح پدیده آهنگ تکرارشونده در ذهن به کار میبرند. تقریبا همه مردم هفتهای یکیدو بار این پدیده را تجربه میکنند و درعینحال که بسیار خوشایند و آرامشبخش است، میتواند یک کابوس هم باشد.حالا در این بخش از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم شما را با راهکارهای مناسب برای درمان کرم گوش آشنا کنیم و ببینیم چگونه از تکرار آهنگ در ذهنمان جلوگیری کنیم، با ما همراه باشید.
چگونه از تکرار آهنگ در ذهنمان جلوگیری کنیم؟
در حقیقت به دلیل اینکه منشأ دقیق این پدیده هنوز شناختهنشده است، نمیتوان راهکاری قطعی برای پیشگیری از این حالت ناخوشایند، ارائه کرد اما برخی مطالعات و پژوهشهای انجامشده بر پایه تجربیات فردی و جمعی نشان میدهد میتوان با برخی راهکارها، کرم گوش را متوقف کرد.
اگر میخواهید آهنگ یا ترانهای را که مدام در سرتان تکرار میشود، پردازش کرده و آن را از سرتان بیرون کنید، به این نکات توجه کنید:
آهنگ را کامل گوش کنید:
بیشتر آهنگهایی که در ذهن ما تکرار میشوند، درواقع فقط بخش خاصی از یک ترانه هستند که شامل یک ترجیعبند جذاب و یا حتی یکی دو خط از آن ترانه است.
اگر با اثر زیگزاگ آشنا باشید متوجه خواهید شد که بر طبق این اثر ذهن ما عادت به حل و روشن کردن مسایل دارد و مایل است تکالیف ناتمام را کامل کند، به تبع با تکمیل و یادآوری کامل این ملودی، از شر آن راحت خواهید شد.
در غیر این صورت ذهن شما برای اینکه قسمت فراموش شده ملودی و یا ترانه را به خاطر بیاورد دریک حلقه اسیر خواهد شد.
جدول حل کنید:
جدول متقاطع یا هر نوع جدول دیگری که اساس آن برپایه کلمات باشد، میتواند به خارج شدن آهنگ از ذهنتان کمک کند. فکرکردن به کلمات همان ناحیه از مغزتان را که درگیر ترانه شده است، اشغال میکند.
پس بهتر است تمرکز کنید؛ چراکه مغز تنها میتواند همزمان درگیر یک یا دو کار باشد. اگر فرقی نکرد و احساس کردید دارید ناامید میشوید، دست نگه دارید؛ چون کرم گوش اغلب زمانیکه با آن مبارزه میکنید، بدتر میشود.
آدامس بجوید:
برای بسیاری از مردم، جویدن آدامس در توانایی شنیدن آهنگی که در ذهن آنهاست اختلال ایجاد میکند. این کار همچنین موجب میشود از آهنگ غافل شوید. چند سال پیش مطالعات روان شناسان نشان داد جویدن آدامس میتواند به افرادی که مستعد کرم گوش هستند؛ کمک کند.
ازنظر علمی این نظریه برای نحوه عملکرد آدامس ارائه میشود که با جویدن آدامس، مغز انسان فریبخورده و با فعال شدن فرایند موسوم به subvocalisations مغز بین حالت جویدن و خواندن به تضاد برخورد کرده و تکرار آهنگ در ذهن متوقف میشود
تکالیف ناتمام را تکمیل کنید:
همسرایی ها تمایل بیشتری برای چسبیدن به مغز ما دارند. معمولا ما یکی دو بیت از این همسرایی ها را حفظ می کنیم اما بیت های دومی و سومی را فراموش بر اساس بررسیهای انجامشده، مشخص شد افرادی که به اختلال وسواسی- جبری مبتلا هستند، بیشتر احتمال دارد که به کرم گوش مبتلا و دچار عذاب و مشکل شوند و احتمال درمان اختلال روانی آنها، نیز در این افراد کاهش مییابدمی کنیم و ترانه را ناتمام به یاد می آوریم و افکار ناتمام تمایل بیشتری برای بازگشت دارند. برای همین این افکار در ذهن ما تکرار می شود.
مغز خود را درگیر کنید :
یک رویکرد دیگر که از سوی پژوهشگران برای جلوگیری از تکرار یک آهنگ در ذهن؛ پیشنهاد میشود، درگیر کردن مغز با یک موضوع دیگر مثل سودوکو یا معماهای ریاضی است که دشوار بوده و بهاینترتیب مغز شما کاملاً درگیر آن شده و فرصتی برای انحراف به سمت تکرار آهنگ نخواهد داشت.
با یک فعالیت آرامشبخش شفاهی، حواستان را پرت کنید:
این فعالیت آرامشبخش زمانیکه بهخاطر بیرونکردن این آهنگ از سرتان مضطرب یا نگران هستید بهتر عمل میکند. گزینههایی که میتوانند مراکز شنوایی و کلامی در معزتان را درگیر کنند، شامل موارد زیر هستند:
چیزی را از حفظ بخوانید یا با صدای بلند مطالعه کنید.
با کسی حرف بزنید.
مراقبه انجام دهید.
دعا کنید.
کتاب بخوانید.
تلویزیون تماشا کنید.
یک بازی ویدیویی انجام دهید که مکالمه یا متن داشته باشد.
آهنگ موردنظر را با ساز بنوازید:
اگر میتوانید ساز بزنید، سعی کنید خودتان این آهنگ را بنوازید. کلنجاررفتن با آهنگ و کارکردن روی آن، این مشکل را برای بسیاری از اهالی موسیقی حل کرده است. برای شکستن چرخه تکرار آهنگ در ذهن خود سعی کنید آهنگ را به شکلی متفاوت بنوازید.
از موسیقی درمانی استفاده کنید:
آهنگی را انتخاب کنید که از شنیدن آن لذت میبرید، فقط برای اینکه در ذهنتان جایگزین آهنگ قبلی شود . در بهترین حالت آهنگی را انتخاب کنید که جنبه درمانی داشته باشد، اما خودش در ذهنتان گیر نکند. هرکسی آهنگ درمانی مخصوص به خودش را دارد گرچه برخی آهنگها هم هستند که نزد بیشتر مردم محبوبیت دارند.