اگر بخواهیم سازهای محبوب را نام ببریم، حتما ساز پیانو در این لیست قرار خواهد گرفت. اما این ساز را چه کسی ساخت و منشا آن از کجا بود؟ در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با کریستوفوری؛ مخترع اولین پیانو آشنا شوید.
پیانو
همانطور که می دانید، پیانو یکی از سازهای صفحه کلیددار و مشهورترین آنها است. صدای پیانو در اثر برخورد چکشهایی با سیمهای فلزی آن در داخل جعبه چوبی تولید میشود. این چکشها دراثر فشرده شدن کلیدها (کلاویهها) به حرکت در میآیند. سیمهای پیانو به صفحهای موسوم به صفحهٔ صدا متصل شدهاند که نقش تقویتکنندهٔ صدای آنها را دارد.
پیانو بالاترین دامنه صوتی را در بین سازهای معمول (به جزارگ کلیسا) دارد، به طوریکه در شکل فعلیاش بهطور معمول هشت اکتاو دارد و قادر به تولید فرکانس هایی از حدود ۲۷ تا ۴۱۸۶ هرتز میباشد، در حالی که در مقام مقایسه سازویلن تنها قادر به تولید حدود پنج اکتاو و بهترین خوانندهها تنها قادر به خواندن حدود سه اکتاو هستند.
کریستوفوری؛ مخترع اولین پیانو
اختراع پیانو توسط بارتولومو کریستوفوری انجام شد البته افراد دیگری هم در آن نقش داشتند. این مخترع در ایتالیا زندگی می کرد. او در سال ۱۶۵۵ متولد شد و در سال ۱۷۳۱ از دنیا رفت. این فرد در ابتدا ساز پیانو میزی را اختراع کرده بود و به دلیل آگاهی هایی که در مورد دستگاه های کیبورد موسیقی داشت، شروع به پیشرفت کرد.
هنوز هیچ کس تاریخ دقیق اختراع پیانو را نمی داند اما تحقیقات نشان می دهد که در سال ۱۷۰۰، اولین بار پیانو در یک خانواده اشرافی یافت شد. به همین دلیل تخمین زده اند که پیانو احتمالاً در سال ۱۶۹۸ برای اولین بار اختراع شده است. این فرد سه پیانو ساخت که هنوز هم موجود هستند و به سال ۱۷۲۷ بر می گردند.
پیانو کریستوفری با پیانویی که ما در دنیای مدرن می شناسیم، کمی متفاوت است. او در پیانوهای جدید به گونه ای عمل کرده بود که اگر چکش ها به ضربه در می آمدند، تنوع داینامیک بیشتری اتفاق می افتد.

پیانو فورت
ساز اصلی که کریستوفوری اختراع کرده بود، پیانو فورت نام گرفت که در زبان ایتالیایی به آن clavicembalo col piano e forte می گویند که به معنای هارپسیکوردی است که طبیعی تر و قوی تر نواخته می شود. کلمه پیانو در سال ۱۷۳۲ رواج بیشتری پیدا کرد، زیرا تازه در آن زمان تصمیم گرفته بودند که لغت پیانوفورت را کوتاه کنند . اگرچه ۵۰ سال طول کشید تا آن ها لغت پیانو را جا بیاندازند اما زمانی که موفق به انجام این کار شدند، این لغت به یک لغت همیشگی تبدیل شد.
محبوبیت پیانو در اروپا
در اواخر قرن ۱۸، تولید پیانو در اروپا رواج زیادی پیدا کرد و هر کشور سازنده پیانو، طراحی مخصوص به خودش را داشت. پیانو از انگلستان مکانیزم سنگین تر و حجم صدای بالاتری داشته است. در حالی که پیانو های ساخته شده در اتریش ، مکانیزم سبک تر و صدای لطیف تری داشتند.
پیانو های ونیز به دلیل فریم و قاب های چوبی محبوبیت زیادی داشته و همچنین چکش موجود در پیانو از چرم ساخته شده بود. جالب است بدانید که ولفگانگ امادوس موزات پیانو های ونیز را ترجیح می داد، چون صدای ظریف تری نسبت به انواع پیانوهای امروزی داشتند.