در مطالب پیشین موسیقی فیوژن یا ترکیبی را به تفصیل بیان نمودیم. اما در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام می خواهیم شما را با گروه های ایرانی که در زمینه موسیقی فیوژن فعالیت دارند، آشنا نماییم.
معرفی گروه های ایرانی با سبک موسیقی فیوژن
گروه آویژه
رامین بهنا به عنوان یکی از پیشگامان موسیقی تلفیقی در ایران سال ۷۵ گروه آویژه را با همکاری پدرام درخشانی، بابک ریاحیپور، و رضا آبایی تأسیس کرد که کنسرتهای این گروه اولین تجربه موسیقی تلفیقی در ایران بهشمار میآمد.
گروه اوهام
گروه اوهام در سال ۷۸ توسط شهرام شعرباف، خواننده و آهنگساز به همراه شاهرخ ایزدخواه (گیتار الکتریک) و بابک ریاحیپور (گیتار بیس) در تهران تشکیل شد. آنها اولین آلبوم خود با نام “نهال حیرت” را در تابستان همان سال ضبط کردند اما آلبوم آنها مجوز دریافت نکرد.
گروه رومی
پس از فروپاشی گروه آویژه، پدرام درخشانی بیشترین کسی بود که موسیقی تلفیقی را در همان فرم پیگیری کرد.
درخشانی به همراه رضا آبایی و یکی دو نوازنده دیگر گروه رومی را بنا نهاد و هر آنچه در آویژه نمیپسندید در رومی اصلاح کرد و آنچه پسند سلیقهاش بود را به گوش مخاطب رساند و به سرعت محبوب شد.
گروه باراد
باراد یک گروه موسیقی راک ایرانی بود که در سال ۸۲ آلبومی به همین نام منتشر کرد که تلفیقی از موسیقی راک و موسیقی نواحی ایران است.
این گروه توسط پویا محمودی تأسیس شد و با تأثیرپذیری از موسیقی نواحی جنوب ایران، آثاری تلفیقی خلق کرد. گروه “باراد” دو سال پس از انتشار تنها آلبومشان با نام “باراد” در سال ۸۲، منحل شد که دلیل آن هم مشخص نشد.
گروه دارکوب
گروه دارکوب سال ۸۶ به بهانه پرداختن به موسیقی با محوریت سازهای کوبهای تشکیل شد که همایون نصیری، حبیب مفتاح بوشهری و رضا گلزار هسته اولیه آن بودند.
گروه کامنت
کامنت یا کامنت بند گروه موسیقی آلترناتیو راک ایرانی است که سال ۸۶ توسط کیان پورتراب و نیما رمضان در تهران شکل گرفت. بعدتر با اضافه شدن سایر اعضا تعدادی از آهنگهای ساختهٔ کیان ضبط و سرانجام سال ۸۸ آلبوم اول گروه با عنوان “میرم بالاتر” منتشر شد.
گروه بهنا
گروه بهنا در پاییز ۸۵ توسط رامین بهنا با هدف ارائه موسیقی تلفیقی با هویت ایرانی تشکیل شد. این گروه کوچک و خودمانی با تمرین قطعات قبلی بهنا (یعنی آنهایی که برای گروه آویژه ساخته شده بود) شروع به کار کرد .
گروه دنگشو
اولین جرقه تشکیل گروه موسیقی “دنگ شو” سال ۸۳ در ذهن طاها پارسا و رضا شایا زده شد؛ دو برادری که پسر علیرضا شجاعنوری (بازیگر سرشناس سینما و تئاتر و تلویزیون) هستند ولی آنها راه و علاقه خود را در موسیقی پیدا کردند که به گروه دنگشو ختم شد.
گروه بمرانی
گروه بمرانی از سال ۸۷ فعالیت خود را با ضبط آلبوم “آسمان زرد خورشید آبی” توسط بهزاد عمرانی و با همکاری حمیدرضا بهزادیان و به دنبال آن یک اجرای صحنه ای در مجتمع فنی تهران آغاز کرد. این گروه از معدود گروههایی است که در این سالها توانسته آهسته و پیوسته، مسیر خود را در موسیقی پیدا کند و اعضای اولیه خود را همچنان حفظ کند.
گروه پالت
استارت اولیه گروه موسیقی پالت در سال ۸۸ به صورت کاملاً اتفاقی زده شد. برای اجرا در مؤسسه خیریه محک دور هم جمع میشوند و آنقدر این تجربه به دهانشان مزه میکند که از همان موقع استارت اولیه پالت زده میشود.
گروه دیوار
گروه “دیوار” سال ۹۰ توسط مسعود همایونی (نوازنده گیتار الکتریک) و یاشار خسروی (نوازنده ساکسوفون) پایهگذاری شد. در ادامه، پویا نیکپور (نوازنده کیبورد و پیانو)، بابک ریاحیپور (نوازنده باس) و ایلیار خسروی (درامر) نیز به این جمع پیوستند تا “دیوار” تکمیل شود.
گروه چارتار
گروه چارتار یک گروه موسیقی ایرانی است که در سال ۹۰ توسط آئین احمدی فر، آرش فتحی، آرمان گرشاسبی و احسان حائری تشکیل شد. حاصل شکل مؤلف محور گروه و خلاقیت اعضا، آلبوم “باران تویی” بود که در بهمن ماه ۹۰ منتشر شد.
گروه پیتر سلیمانیپور
گروه پیتر سلیمانیپور با هدف شرکت در نخستین “هفته موسیقی تلفیقی” در زمستان ۹۱ شکل گرفت. موسیقی این گروه مبتنی بر تعدادی از ساختههای بسیار قدیمی سلیمانیپور و رویکرد آن دوره او به موسیقی بود که به دلایلی نتوانسته بود آنها را روی صحنه ببرد
گروه کاسته
شاید بتوان گفت یکی از چالشهای مهمی که در این سالها کوارتت “کاسته” با آن روبهرو شد، جدا شدن پیتر سلیمانیپور از گروه بود که به دلیل برخی شرایط، از تابستان سال ۹۵ دیگر نتوانست گروه را همراهی کند تا به این ترتیب، به پیشنهاد خود پیتر، سهیل پیغمبری جایگزین او شود. “کاسته” از سال ۹۱ با عنوان “تریو احسان صدیق” فعالیتاش را آغاز کرد.
گروه دال
گروه دال که نامش را از اول واژه دوستی گرفته، در اسفند ۹۲ با انتشار تک آهنگ “آوازم را میرقصیدی” شکل گرفت. دال در سال ۹۳ چند تک آهنگ دیگر در فضای مجازی منتشر کرد که به واسطهٔ آنها جایش را در بین مخاطبهای موسیقی تلفیقی امروز پیدا کرد و در همان سال قطعهٔ “طعم شیرین خیال” را برای تیتراژ فیلمی با همین نام ساخت.
گروه داماهی
داماهی یک گروه ایرانی است که در سال ۹۳ با هدف تولید موسیقی با رویکردی آزادانه در تلفیق اِلمانهای موسیقی محلی ایران (بهویژه موسیقی سواحل جنوب ایران)، جاز، رگه، فلامنکو، آفرو، لاتین، فانک، موسیقی هند و … به ساخت و تولید اولین آلبوم خود اقدام نمود
گروه کماکان
سال ۹۴ بود که مهدی ساکی، اولین آلبوم رسمی خود یعنی کماکان را با نظارت هنری ماکان اشگواری منتشر کرد. البته پیش از آن با چندین اجراى زنده بین مخاطبان شناخته شد و اولین آلبومش توانست تبدیل به یکى از موفقترین آلبومهاى ژانر تلفیقى شده و به فروش ویژهاى در این ژانر دست پیدا کند.
گروه نیوش
این گروه متشکل از سروش قهرمانلو خواننده و نوازنده سهتار الکتریک، آرش قهرمانلو یکی از مؤسسان و مدیر برنامه و کیکاووس مختاری تنظیمکننده است. سبکی که آنها اجرا میکنند تلفیقی است از موسیقی راک، سنتی و فولکور.