تئوری موسیقی، دنیای بزرگ و پیچیدهای دارد. بسیاری از هنرجویان وقتی به تازگی با مفاهیم این رشته آشنا میشوند، این سوال برایشان پیش میآید که آیا یادگیری تئوری موسیقی برای تمام نوازندگان و خوانندگان واجب است؟ یادگیری این مبحث به زمان و انرژی فراوانی نیاز دارد؛ بنابراین پاسخ به این سوال اهمیت فراوانی پیدا میکند. در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با ما همراه باشید تا به شما کمک کنیم بر اساس شرایط خودتان به این سوال جواب دهید.
هدف از یادگیری تئوری موسیقی چیست؟
قبل از این که به میزان ضرورت یادگیری تئوری موسیقی بپردازیم، باید اهداف این حوزه را مشخص کنیم. شما با مطالعه این مباحث میتوانید بفهمید که عناصر مختلف موسیقی مثل ریتم، زیر و بمی، ملودی و شعر چطور در کنار یکدیگر قرار میگیرند و یک قطعه موسیقی را تشکیل میدهند. از طرفی با قواعد و دستورالعملهای نتنویسی و اصطلاحات و مفاهیم تخصصی آشنا میشوید که اهمیت فراوانی دارد. با استفاده از این اطلاعات میتوانید به جای این که یک قطعه موسیقی را فقط بشنوید، نتهای آن را به دقت بخوانید و قطعه را تحلیل کنید. این قدرت تحلیل موسیقی میتواند یک دستاورد بزرگ برای تمام نوازندگان باشد.
فواید یادگیری تئوری موسیقی
برقراری ارتباط با سایر موسیقیدانان
تئوری موسیقی زبان مشترک بین نوازندگان، رهبران ارکستر و خوانندگان است. این مبحث به شما این قدرت را میدهد تا درباره مباحث تخصصی موسیقی با سایر افراد تبادل نظر کنید.
افزایش مهارت
یادگیری تئوری موسیقی مهارت شما را در نوازندگی، بداههنوازی و آهنگسازی افزایش میدهد. شما یاد میگیرید که چطور عناصر مختلف یک قطعه را در کنار هم قرار دهید تا به نتیجه ایدئال برسید.
درک عمیق انواع موسیقی
وقتی شما قدرت تحلیل آهنگهای مختلف را داشته باشید، میتوانید تفاوت بین موسیقی در سبکهای مختلف و دورههای مختلف تاریخی را درک کنید.
یادگیری تئوری موسیقی برای چه کسانی ضروری است؟
معلمان، آهنگسازان، تنظیمکنندگان، خوانندگان حرفهای، رهبران و نوازندگان ارکستر و سایر نوازندگان حرفهای باید حتما تئوری موسیقی را بیاموزند؛ زیرا این مبحث زبان مشترکی است که میتوانند از طریق آن با همکارانشان ارتباط برقرار کنند. تصور کنید برای مثال یک نوازنده تئوری موسیقی را به خوبی میداند. طبیعتا این نوازنده با دیدن یک قطعه، کاملا درک میکند که هدف آهنگساز چه بوده است. از طرفی اگر قطعهای چالشبرانگیز باشد، نوازنده میتواند به پشتوانه اطلاعاتش سریعتر بر این چالشها غلبه کند. با توجه به این موضوع به تمام کسانی که دوست دارند در موسیقی و نوازندگی پیشرفت کنند، پیشنهاد میشود در کلاسهای تئوری شرکت کنند. در مقابل افرادی که فقط برای سرگرمی ساز مینوازند و هیچ هدف جدی برای اجرا یا پیشرفت در این زمینه ندارند، میتوانند از یادگیری تئوری موسیقی چشمپوشی کنند. ژانر موسیقی هم میتواند در این موضوع تاثیرگذار باشد. یادگیری تئوری موسیقی برای هنرجویان تمام سبکهای موسیقی مفید است؛ اما قطعا برای هنرجویان موسیقی کلاسیک واجبتر است.