تغییر پوزیسیون در ویولن چیست؟
تغییر پوزیسیون در ویولن که به آن «شیفتینگ» هم میگویند، یک تکنیک برای تعویض موقعیت انگشتها است. برای درک بهتر این تکنیک، یک مثال برایتان میزنیم. تصور کنید که دستتان یک «آسانسور» و انگشتهایتان «طبقه» هستند؛ شیفتینگ در ویولن به معنی انتقال آسانسور به طبقه مناسب است.
زمانی که انگشت اولتان روی نت اول هر سیم است، در پوزیسیون اول قرار دارید. به محض این که انگشت اولتان را بالا ببرید و و روی نت دوم سیم بگذارید، وارد پوزیسیون دوم میشوید. این فرآیند میتواند تا آخرین پوزیسیون، یعنی پوزیسیون ۱۴ ادامه پیدا کند. توجه کنید در تغییر پوزیسیون ویولن، همیشه به سمت بالا نمیروید؛ بلکه گاهی به طور معکوس آن را اجرا میکنید و به پایین برمیگردید. برای آشنایی با سایر مفاهیم تئوری موسیقی، میتوانید به وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام سر بزنید.
چرا از تغییر پوزیسیون استفاده میکنیم؟
اجرای راحتتر آهنگ
در بعضی از بخشهای آهنگ، تعویض سیم میتواند کار سختی باشد. در این شرایط میتوانیم بهجای تعویض سیم، فقط کمی دستمان را بالاتر ببریم تا پوزیسیون را تغییر دهیم و به نت مورد نظر برسیم.
اجرای نتهای زیر
ما نمیتوانیم انگشت چهارممان را بیشتر از حد معینی بکشیم. به طور معمول زیرترین نتی که هر ویولنیستی میتواند در پوزیسین اول بنوازد، نت سی یا نت دو است. با توجه به این موضوع، برای اجرای نتهای خیلی زیر مجبوریم که از شیفتینگ در ویولن استفاده کنیم.
ویبراسیون قوی
اگر نتی که میخواهیم روی آن ویبراسیون انجام دهیم نت چهارم سیم باشد، کارمان کمی سخت است؛ زیرا انگشت چهارم به طور طبیعی قدرت کمتری از سایر انگشتها دارد. در این موقعیت میتوانیم با تغییر پوزیسیون در ویولن، با یک انگشت قویتر ویبراسیون آن نت را اجرا کنیم.
آموزش تغییر پوزیسیون در ویولن | قدم به قدم
1. برای تغییر پوزیسیون، حتما باید دست چپتان را شل نگه دارید تا بتوانید راحت آن را حرکت دهید. سعی کنید از سر و شانه برای نگهداری ساز کمک بگیرید تا دست چپتان آزاد باشد.
2. برای شیفتینگ در ویولن، نیرو باید از سمت آرنج وارد شود؛ در نتیجه بازوی شما باید ثابت بماند.
3. توجه کنید که هنگام تغییر پوزیسیون، باید کل دستتان را حرکت دهید؛ یعنی هیچکدام از انگشتهایتان نباید در پوزیسیون قبلی جا بمانند.
4. هنگام تغییر پوزیسیون، نباید انگشتتان را کامل از روی سیم بلند کنید. برای اجرای صحیح این تکنیک باید انگشتتان را آرام روی سیم بکشید و به سمت نت موردنظر ببرید؛ البته هدف این نیست یک «گلیساندو» ایجاد کنید. باید تلاش کنید که صدای کشیدن انگشتتان روی سیم شنیده نشود.
5. برای این که صدای کشیده شدن انگشتتان روی سیم شنیده نشود، از آرشه کمک بگیرید. تغییر پوزیسیون ویولن را زمانی انجام دهید که به نوک و انتهای آرشه رسیدهاید. با این کار صدای تغییر پوزیسیون بسیار کم شنیده خواهد شد.
6. زمانی که به پوزیسیون جدید رفتید، دقت کنید که دوباره دستتان را شل نگه دارید؛ زیرا ممکن است بخواهید مجدد به پوزیسیون قبلیتان برگردید.
انواع شیفتینگ در ویولن
ما دو نوع کلی شیفیتیگ در ویولن داریم:
در نوع اول، انگشت شما در تغییر پوزیسیون ثابت است؛ مثلا از انگشت اول پوزیسیون اول، به انگشت اول پوزیسیون سوم میروید. این نوع تغییر پوزیسیون، آسانترین نوعش است.
در نوع دوم، انگشت شما در تغییر پوزیسیون تغییر میکند؛ برای مثال از انگشت اول پوزیسیون اول، به انگشت سوم پوزیسیون سوم میروید. برای این نوع شیفتینگ، به تمرین بیشتری نیاز دارید.