هوشنگ ظریف یکی از بزرگان موسیقی سنتی ایران بود که تار، سهتار و تنبک مینواخت. او ۱۷ سال در هنرستان موسیقی تار تدریس کرد و شاگردان برجستهای را تعلیم داد. به علاوه در طول عمر هنری خویش در ارکسترها و گروههای برجستهای تار نواخت و برای شناساندن موسیقی سنتی ایران به کشورهای خارجی تلاشهای فراوانی کرد. اگر به موسیقی سنتی و به خصوص به ساز تار علاقهمند هستید، حتما باید هوشنگ ظریف را بشناسید. در سایر مطالب وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام میتوانید با دیگر پیشکسوتان ساز تار آشنا شوید.
بیوگرافی هوشنگ ظریف
هوشنگ ظریف در ۱۶ آذر ۱۳۱۷ در تهران چشم به جهان گشود. او در پایان دوره ابتدایی به هنرستان موسیقی ملی رفت و از اساتید برجستهای مثل علیاکبر شهنازی، روحالله خالقی، جواد معروفی و حسین تهرانی درس گرفت.
در سال ۱۳۳۷ هوشنگ ظریف توسط وزارت فرهنگ و هنر استخدام شد تا در سازمان پیشاهنگی ایران تدریس کند. پنج سال بعد نیز به دعوت حسین دهلوی تدریسش را در هنرستان موسیقی آغاز کرد و این کار را به مدت ۱۷ سال، یعنی تا سال ۱۳۵۹ بیوقفه ادامه داد.
آقای ظریف همواره تلاش میکرد در تدریس، خلاقیت شاگردان را افزایش دهد و نسبت به پیشرفت شاگردان بیتفاوت نباشد. حسین علیزاده که یکی از شاگردان وی بود میگوید هوشنگ ظریف در عین مهربانی، معلم سختگیری بود. بر تکنیکها تسلط بالایی داشت و نسبت به اجرای آنها حساسیت به خرج میداد. انگشتنگاری، مضراب و حتی نحوه نشستن ایشان پشت ساز آنقدر دلنشین بود که حتی هنرجویانی که تار نمینواختند، علاقه داشتند که سر کلاسهای هوشنگ ظریف بنشینند.
فعالیتها و آثار
تدریس تنها فعالیت هوشنگ ظریف نبود؛ بلکه او گروهنوازیها و تکنوازیهای مهم و درخشانی داشت. او در ارکستر موسیقی ملی، ارکستر صبا، گروه پایور و سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران نوازندگی کرد و در کشورهای متعددی مثل آمریکا، کانادا، فرانسه و آلمان کنسرت گذاشت. آقای ظریف حتی برای برنامههای آموزشی موسیقی سنتی ایرانی، به دانشگاههای آمریکا رفت.
از آقای ظریف آثار کتبی و صوتی ارزشمندی هم به جا مانده است. دو تا از مهمترین آثار کتبی او شامل کتاب آموزش تنبک و ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران میشوند. کتاب اول با همراهی حسین تهرانی و کتاب دوم با همکاری محمود کریمی به چاپ رسیده است. از دیگر آثار کتبی وی میتوانیم به کتاب دستور مقدماتی تار، نتنگاری و مجموعه قطعات تالیفی خود او از جمله آثار مکتوب استاد ظریف اشاره کنیم. آثار صوتی او نیز تکنوازیهای دشتی، اصفهان و گوشههایی از ردیف موسی خان معروفی هستند.
متاسفانه این هنرمند برجسته که برای پیشرفت موسیقی سنتی ایرانی زحمات فراوانی کشید، در ۱۷ اسفند ۱۳۹۸ در سن ۸۱ سالگی، به علت ایست قلبی در گذشت.