تصور این که گیاهان میتوانند به صدا و موسیقی واکنش نشان دهند، کمی دور از ذهن به نظر میرسد؛ اما بعضی تحقیقات این موضوع را به اثبات رسانیدهاند! در این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام نتایج چند تا از این تحقیقات مهم را ارائه میکنیم و درباره تاثیر موسیقی بر گیاهان در سبکهای مختلف صحبت میکنیم.
آزمایشات معتبر درباره تاثیر موسیقی بر گیاهان
آیا واقعا گیاهان موسیقی را ادراک میکنند؟
آزمایش دکتر تی سی سینگ (T. C. Singh’s Experiments)
دکتر تی سی سینگ رئیس بخش گیاهشناسی دانشگاه آنامالیا در هند است. وی در سال ۱۹۶۲، تاثیر موسیقی بر گیاهان را آزمایش کرد. او به این نتیجه رسید که گیاهان در معرض موسیقی کلاسیک و راگا، ۲۵ تا ۶۰ درصد بیش از میانگین عادی گیاهان منطقه رشد یافتند. سینگ همچنین در چندمین آزمایش خود دریافت که صدای ویولن در میان باقی سازها، بیشترین تاثیر را بر رشد گیاهان دارد!
آزمایش جاگادیش چاندرا بوز (Sir Jagadish Chandra Bose’s)
جاگادیش چاندرا بوز فیزیکدان و فیزیولوژیست گیاهی در هند است. وی یک عمر روی موضوع تاثیر موسیقی بر گیاهان کار کرد. او برای تحقیقات خود از ابزاری استفاده کرد که نسبت به کوچکترین حرکات گیاه مثل لرزش و رشد آن حساس بودند. نتیجه نهایی تحقیقات وی این بود که گیاهان احساساتی مثل درد و محبت را درک میکنند؛ بنابراین خیلی دور از انتظار نیست که موسیقی هم برای گیاهان قابل درک باشد.
آزمایشات لوتر بربنک (Luther Burbank’s Studies)
لوتر بربنک، یک گیاهشناس و باغبان اهل آمریکا است. او در آزمایش خود با گیاهانش صحبت کرد و حدودا ۲۰ ادراک حسی را به آنها نسبت داد!
آیا سبک موسیقی هم بر رشد گیاهان تاثیر میگذارد؟
برای رشد گیاهان فقط موسیقی کافی نیست؛ بلکه این موسیقی باید مناسب باشد. اگر گیاه را در معرض موسیقی نامناسبی قرار دهید نه تنها رشد نمیکند؛ بلکه ممکن است زودتر بمیرد.
کلاسیک
در سال ۱۹۷۳ رتالاک (Retallack) تاثیر دو سبک موسیقی راک و کلاسیک را بر گیاهان آزمایش کرد. پس از او نیز دو دانش آموز که مجذوب یافتههای رتالاک بودند این آزمایش را تکرار کردند. نتایج شوکهکننده بود! گیاهانی که در معرض موسیقی کلاسیک هایدن، بتهوون و شوبرت قرار گرفته بودند، به سمت بلندگوها رشد کردند و خود را اطراف آنها در هم پیچیدند.
راک
در آزمایش رتالاک گیاهانی که در معرض موسیقی راک بودند، از بلندگو دور شدند و حتی از محفظه دیوار شیشهای بالاتر رفتند. گویا این گیاهان در تلاش بودند تا از منبع صدا فرار کنند و دور شوند. بعضی از آنها نیز دچار آسیبهایی مثل جذب بیش از حد آب شدند و حتی بسیاریشان در عرض دو هفته مردند!
کانتری
تحقیقات نشان دادهاند موسیقی کانتری هیچ تاثیر مثبت یا منفی بر گیاهان ندارد. به بیان واضحتر گیاهانی که در معرض موسیقی کانتری قرار گرفتند، هیچ واکنش رشدی متفاوتی در مقایسه با گیاهانی که در معرض سکوت هستند نشان نمیدهند.
جاز
آزمایشات تاثیر موسیقی بر گیاهان ثابت کرده است که موسیقی جاز نیز همچون موسیقی کلاسیک تاثیر مثبتی بر رشد گیاه دارد و میزان رشد آن را افزایش میدهد.
4 پاسخ
مقایسه سبک راک و کلاسیک عالی بود ممنونم
باعث خوشحالی ماست که مطلب رو دوست داشتید 🙏🏻
واقعا از دیدگاه جالبی به تاثیر موسیقی روی گیاه پرداختید. تاثیر سبک ها ی مختلف رو کمتر جایی اشاره کردن
نظر لطف شماست 🙏🏻