زنده یاد استاد سهراب محمدی مشهور به سهراب بخشی نوازنده بزرگ دوتار و آخرین بازمانده بخشیهای خودبند کرمانج شمال خراسان بود. یکی از قطعات بسیار معروف که از این استاد برجسته به یادگار مانده است، قطعه معروف شارهجان می باشد. این قطعه قصه غم انگیز از دست دادنِ معشوقه ای به اسمِ «شاره» در روزهای تلخ هجوم اقوام متجاوز به شمال خراسان را نشان می دهد. در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام با قطعه معروف شاره جان، اثر استاد بخشی بیشتر آشنا شوید.
بیووگرافی سهراب بخشی خالق قطعه شاره جان
همانطور که گفته شد، استاد محمدی یا همان استاد بخشی که از آخرین بخشیهای خودبند کُرمانج شمال خراسان بود، تنها بخشیای بود که مدرک درجه یک هنری معادل دکتری نوازندگی و خوانندگی را نیز دریافت کرده بود.
خانواده سهراب محمدی گفتهاند که او تا آخرین لحظات عمر دوتار خود را بر زمین نگذاشت.سهراب محمدی کُرد کرمانج بود. پدر و پدربزرگ و اجداد وی در زمان حیات خود از فعالان هنرهای دستی، سرودن شعر کُردی کرمانجی و موسیقی و بخشی بودند.
همکاری با رادیو کرمانجی
از ۱۰ سالگی نواختن دوتار و خواندن شعرهای محلی را آغاز کرد. محمدی از ابتدای تأسیس رادیو کرمانجی با صدا و سیمای مرکز خراسان همکاری میکرد و این همکاری تا آخرین روزهای عمر او ادامه داشت.
نخستین بار فوزیه مجد، مادر اتنوموزیکولوژی موسیقی نواحی، او را به جامعه هنری معرفی کرد. سهراب نخستین خوانندهٔ کُرد کرمانج بود که همکاری خود را با رسانه رادیو آغاز کرد و در برنامههای تلویزیونی و رادیویی و همینطور جشنوارههای مختلف ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ حضور داشت. موسیقی و هنرِ سهراب محمدی، علاوه بر ایران در کشورهای آسیای میانه نیز شناخته شدهاست. قطعاتی همچون: شارهجان، آهنگ طوفان، شهید، لیاره، گُلا مِن از جمله آثار سهراب محمدی بهشمار میآیند.
مراسم تجلیل و بزرگداشت سهراب محمدی
در اردیبهشت ۱۳۹۷، مراسم تجلیل و بزرگداشت سهراب محمدی در مجتمع فرهنگی و هنری مانه و سملقان برگزار شد.[۸] در این مراسم از سردیس سهراب محمدی رونمایی شد
متن قطعه شاره جان
من که امروز غمگین و ناراحتم، ای جان، شارهجان،
چشم و ابروت رو، ای جان، ببینم شارهجان،
خودم رو از کجا، ای جان، به تو برسونم، شارهجان،
زخم دل رو درمان کن
من همیشه اینجا نمی آیم، ای جان، شارهجان،
این حرفها رو باور نمی کنم، ای جان، شاره جان
زخم دل رو درمان کن
امروز که گفتن یار رو دادن
تا به چشم نبینم، به حرف باور نمی کنم
وفات
سهراب محمدی در ۲۲ مرداد ۱۳۹۹، در سن ۸۲ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت. روحش شاد و یادش گرامی