سنتور سازی است که چه در محیط و چه در هنگام نواخته شدن، گرد و غبار روی آن مینشیند. این گرد و غبار در گذر زمان، در پاکیزگی و کوک ساز اختلال ایجاد میکند؛ بنابراین پیشنهاد میشود حداقل هفتهای یک بار سنتورتان را تمیز کنید.
تمیز کردن سنتور اصول خاصی دارد که در صورت عدم رعایت آنها، ممکن است شدیدا به ساز آسیب بزنید. در این مطلب یک راهنما برایتان آماده کردهایم تا بتوانید در پنج مرحله، به تمیزی سازتان رسیدگی کنید. به علاوه در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام، میتوانید مطالب بیشتری درباره مراقبت از سنتور بخوانید.
وسایل موردنیاز برای تمیز کردن سنتور
- میله کاموا، خطکش یا یک مفتول سیمی
- پارچه نمدی یا میکروفابیر
- پر شتر مرغ یا قلمو
- روغن زیتون
- سشوار یا دستگاه بلوور (اختیاری)
مراحل گام به گام تمیز کردن سنتور
۱. انتخاب دستمال مناسب
ابتدا یک دستمال نمدی یا یک دستمال میکروفابیر خریداری کنید. این دستمالها قدرت جذب بالایی دارند و گرد و غبار را به خوبی به خودشان جذب میکنند. ابعاد این دستمال خیلی مهم است و باید حداقل به اندازه عرض ساز باشد. ضخامت این دستمال نیز حائز اهمیت است. اگر دستمال خیلی ضخیم باشد، تمیز کردن سمت راست سنتور یعنی زیر سیمهای زرد پشت خرک دشوار خواهد بود. فراموش نکنید که هرگز دستمال را مرطوب نکنید؛ چرا که سبب زنگ زدن سیمها میشود.
۲. رد کردن پارچه از زیر سیمها
یک خطکش، میله کاموا یا مفتول سیمی بردارید و با استفاده از آن، پارچه را از زیر سیمها عبور دهید. سپس دو طرف پارچه در دو سمت ساز را بگیرید و آن را به چپ و راست روی صفحه ساز بکشید. با این کار میتوانید به خوبی گرد و خاک سنتور را تمیز کنید.
۳. استفاده از دستگاه بلوور یا سشوار (اختیاری)
مرحله سوم از تمیز کردن سنتور اختیاری است و به نوعی جایگزین مرحله دوم است. عدهای به جای دستمال و میله، از سشوار یا دستگاه بلوور برای از بین بردن گرد و غبار ساز استفاده میکنند. این روش معمولا پیشنهاد نمیشود؛ چرا که ممکن است فشار باد، کوک سنتور را به هم بریزد؛ بنابراین پیشنهاد ما این است که به مرحله دوم اکتفا کنید.
۴. تمیز کردن گوشهها
همانطور که اشاره کردیم تمیز کردن گوشههای سنتور و بین خرکها با دستمال کار دشواری است؛ بنابراین در این مرحله به یک پر شترمرغ یا قلموی نازک نیاز دارید. با پر یا قلمو میتوانید تمام گوشههای سازتان را بدون نگرانی از ایجاد خش روی بدنه، تمیز کنید.
۵. جلا دادن سنتور
پس از این که تمام مراحل تمیز کردن سنتور و از بین بردن گرد و غبار را انجام دادید، در صورت نیاز میتوانید کمی به سازتان جلا دهید. برای براق کردن سنتور باید از یک روغن بیبو که حلال رنگ نیست استفاده کنید؛ در نتیجه روغن زیتون میتواند انتخاب مناسبی باشد. این مرحله را به صورت مکرر انجام ندهید و بیش از حد ساز را روغنی نکنید.
نکاتی کلی برای کاهش آلودگی و آسیب در سنتور
- رطوبت برای سنتور مضر است و باعث آسیب دیدن سیمها در گذر زمان میشود. به غیر از شهرهایی که به طور کلی آبوهوای مرطوبی دارند؛ حتی کولر آبی در خانهها نیز میتواند رطوبت ایجاد کند. برای این که از سازتان در مقابل این رطوبت مراقبت کنید، همواره یک حوله نازک روی سنتور بکشید و آن را درون جعبه نگهداری کنید.
- سنتور را هرگز در معرض گرما و وسایل حرارتی قرار ندهید؛ چرا که منجر به آسیب دیدن چوب ساز میشود.
- هرگز هیچ نوع مایعی حتی آب را روی صفحه سنتور نریزید؛ مگر روغنهای مخصوص جلا دادن و براق کردن ساز.
6 پاسخ
بنده استفاده از سشوار رو پیشنهاد نمیکنم چون بادش میتونه باعث به هم خوردن کوک سنتور بشه
بله یکم ریسک داره بهتره استفاده نشه مرسی از توصیه خوبتون🙏🏻
عالی بود استفاده کردم
باعث خوشحالی ماست که کاربردی بوده براتون 🌸🙏🏻
ممنون از مطالب مفیدتون
ممنون از همراهیتون 🌸