موسیقی اپرا یکی از مهمترین هنرهای غربی است حداقل ۴۰۰ سال قدمت دارد. وقتی اسم موسیقی اپرا میآید، اکثر افراد به یاد صحنههای باشکوه، لباسهای پر زرقوبرق و صدای رسای خوانندگان میفتند؛ درحالی که دنیای اپرا هرگز به این ویژگیها محدود نمیشود و پیچیدگیهای فراوانی دارد.
در این مطلب میخواهیم با همراهی یکدیگر وارد دنیای موسیقی اپرا شویم و از ماهیت، تاریخچه و ساختار این سبک موسیقی بدانیم. پس اگر به اپرا علاقه دارید یا نسبت به آن کنجکاو هستید، این مطلب برای شما است. در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام مطالب آموزشی بیشتری نیز موجود است که میتوانید به آنها سر بزنید.
موسیقی اپرا چیست؟
اپرا در واقع یک نوع تئاتر است موسیقی در آن نقش اصلی را بازی میکند. در این هنر زیبا، «موسیقی کلاسیک غربی» و «هنرهای نمایشی» با هم ترکیب میشوند. بازیگران این تئاتر، همگی خوانندگان حرفهای هستند و حتی دیالوگها را به سبکی آوازگونه بیان میکنند.
یک گروه ارکستر بزرگ یا یک گروه کوچک سازی که «گروه همنوایان» نامیده میشوند نیز خوانندگان را همراهی میکنند. برای اجرای اپرا، ترکیبی از هنرمندان مختلف باید با یکدیگر همکاری کنند.
مدیریت اصلی اپرا بر عهده یک کارگردان و یک رهبر ارکستر است. افراد دیگری که در اپرا نقش دارند شامل نوازندگان، رقصندگان، خوانندگان یا بازیگران، طراحان لباس، طراحان صحنه، نویسندهها و چهرهپردازان میشوند. صحنه اپرا معمولا بزرگتر از صحنه نمایش عادی است و نوعی احساس شکوه را به بیننده القا میکند.
تاریخچه موسیقی اپرا
تاریخچه اپرا به قرن ۱۶ میلادی بازمیگردد. در آن زمان عدهای از موسیقیدانان و دانشمندان شهر فلورانس گرد هم آمدند تا داستانسرایی درام یونانی را از طریق موسیقی بازسازی کنند. تلاشهای آنها منجر به اختراع اپرا و انتشار آن در سراسر اروپا شد.
جاکو پری اولین اپرای تاریخ را نوشت؛ اما قدیمیترین اپرایی که امروزه همچنان اجرا میشود متعلق به کلودیو مونته وردی است. در قرن ۱۸ میلادی، همچنان اپرای اروپا از اپرای ایتالیایی تاثیر میپذیرفت. در این قرن چهرههای مشهور فراوانی از جمله موتزارت وارد اپرا شدند.
مشهورترین اپراهای موتزارت اپراهای کمیک ایتالیایی از جمله کوزی فان توته و عروسی فیگارو بودند. اواسط قرن ۱۹، اپرا به عصر طلایی خودش رسید. در این دوران هنرمندانی مثل جوزپه وردی و ریچارد واگنر بر موسیقی اپرا تسلط داشتند.