موسیقی، زبانی مشترک بین انسانهای سراسر جهان است که میتواند احساسات مختلفی را درون ما برانگیزد. این زبان مشترک کاربرد درمانی هم دارد و به عنوان یک درمان مبتنی بر شواهد مورد استفاده قرار میگیرد. اگر می خواهید بدانید که موسیقی درمانی چیست، چه روشهایی دارد و تاریخچه آن چگونه است، در این مطلب حتما همراه باشید. در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام میتوانید مطالب بیشتری نیز درباره موسیقی بخوانید.
موسیقی درمانی چیست؟
کنت بروسیا که استاد موسیقی درمانی در دانشگاه تمپل فیلادلفیا بود، دو تعریف برای این رشته ارائه کرده است.
اولین تعریف: فرآیندی بین فردی که در آن درمانگر از تمام جنبههای موسیقی برای کمک به بهبود، بازیابی و حفظ سلامت بیمار استفاده میکند.
دومین تعریف: فرآیند مداخلهای سیستماتیک که در آن درمانگر به درمانجو کمک میکند از طریق تجربیات موسیقی و روابطی که به عنوان نیروهای پویا تغییر ایجاد میکنند، سلامتی خود را ارتقا دهد.
موسیقی درمانی چه تاثیراتی دارد؟
متمرکز کردن توجه
موسیقی تمام توجه ما را متمرکز میکند؛ بنابراین از تمام محرکهای منفی مثل درد، اضطراب و استرس دور میشویم.
تعدیل احساسات
تحقیقات نشان دادهاند موسیقی میتواند برا نواحی از مغز که در تولید، حفظ و خاتمه احساسات نقش دارند اثر بگذارد.
بهبود فرآیندهای شناختی
موسیقی میتواند فرآیندهای شناختی به خصوص حافظه را تقویت کند؛ بنابراین برای درمان افراد سن بالا که حافظهشان تضعیف شده است نیز به کار میرود.
درمان رفتار
موسیقی میتواند رفتارهایی مثل الگوهای حرکتی راه رفتن و صحبت کردن را بهبود ببخشد.
تقویت ارتباطات
موسیقی به افراد فرصتی میدهد تا بدون کلام، با یکدیگر ارتباطی عمیق برقرار کنند.
روشهای موسیقی درمانی
فعال: شامل نواختن، خواندن و حرکات موزون با موسیقی است که باعث واکنشهای عاطفی، ذهنی، جسمی و حرکتی میشود.
غیرفعال: شنیدن موسیقی است که باعث برانگیختن واکنشهای عاطفی و ذهنی میشود.
تاریخچه
قدیمیترین ریشههای موسیقی درمانی، متعلق به زمان ارسطو، افلاطون و فیثاغورت است؛ حتی فیثاغورث، مقیاسها و حالاتی از موسیقی را به عنوان علاج شرایط جسمی و روحی تجویز میکرد. پس از آن در قرن بیستم برای درمان مصدومان جنگ جهانی اول، از موسیقی استفاده شد. اولین برنامه آموزشی این رشته در جهان در سال ۱۹۴۴، در دانشگاه میشیگان شروع شد.
در سال ۱۹۷۱ نیز انجمن موسیقی درمانی آمریکا و در سال ۱۹۸۵ فدراسیون جهانی موسیقی شکل گرفتند.
ازتاریخچه جهانی این رشته که بگذریم، بهتر است درباره سرگذشت آن در ایران بگوییم. کتیبههای باقیمانده از سال ۱۳۴۹ نشان میدهند که در دانشگاه جندی شاپور، دانشجویان پزشکی باید دانش علاج با موسیقی را نیز میآموختند. پرستارها هم باید چند ساز مختلف را یاد میگرفتند تا بتوانند تجویز دکتر را اجرا کنند.