دف یکی از سازهای کوبهای ایرانی است که از یک حلقه چوبی، چند حلقه فلزی و یک پوست طبیعی یا مصنوعی ساخته میشود. این ساز در ایران باستان در مراسم شادی یا محافل عرفانی نواخته میشد و امروزه نیز همچنان یک ساز پر کاربرد است. اگر به یادگیری دف علاقه دارید، بهتر است قبل از شروع آن نکاتی را بدانید. دانستن این نکات به شما کمک میکند آگاهانه تصمیم بگیرید. در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام میتوانید مطالب دیگری نیز درباره دف بخوانید.
مدت زمان یادگیری دف
اولین نکتهای که باید درباره یادگیری دف بدانید، مدت زمان یادگیری آن است؛ زیرا باید برای آموزش دیدن این ساز، زمان کافی داشته باشید. دوره مقدماتی یادگیری این ساز برای اغلب افراد حداقل هفت ماه طول میکشد. برای رسیدن به سطح متوسط دف نیز حداقل باید یک سال و نیم تا دو سال زمان بگذارید.
تاثیر قدرت جسمانی بر دفنوازی
دف یکی از آن سازهایی است که قدرت جسمانی به طور مستقیم بر نوازندگی آن تاثیر میگذارد. افرادی که ضعف عضلانی و مشکلات فیزیکی به خصوص در ناحیه دستها دارند، برای دفنوازی به مشکل خواهند خورد. امروزه دفهایی با ابعاد کوچک و وزن سبک ساخته میشوند که تا حدودی این مشکل را حل میکنند؛ ولی همچنان برای نواختن این ساز باید قدرت بدنی بالایی داشته باشید.
سن مناسب برای یادگیری دف
همانطور که اشاره کردیم برای یادگیری دف به قدرت جسمانی بالایی نیاز دارید؛ به همین دلیل شروع این ساز برای بچههای خردسال یا ریزجثه مناسب نیست. حداقل سنی که برای آغاز دف پیشنهاد میکنند، ۹ سال است؛ البته ممکن است یک بچه ۷ ساله نیز جثه یک کودک ۹ ساله را داشته باشد و بتواند دفنوازی را شروع کند.
دف مناسب برای شروع
اگر تصمیمتان برای فراگیری دف قطعی شد و خواستید ساز بخرید، به دو نکته توجه کنید. اول؛ کمانه دف نباید تاب داشته باشد. دوم؛ برای شروع بهتر است از دف طلقی استفاده کنید. دفهای طلقی مقاومتر هستند و شرایط نگهداریشان به نسب آسان است. در مقابل دفهایی که پوست طبیعی دارند گرانقیمت و بسیار حساس هستند. نوازندگان مبتدی معمولا نمیتوانند به خوبی از دفی با پوست طبیعی مراقبت کنند و به ساز آسیب میزنند.