برای یک نوازنده، ساز میتواند جزو ارزشمندترین اشیای زندگیاش باشد؛ بنابراین لازم است به خوبی از سازش مراقبت کند. ویولن نیز یک ساز کوچک و چوبی است که میتواند به سرعت آسیب ببیند؛ در نتیجه به نگهداری دقیق نیاز دارد.
در این مطلب ما مهمترین اصول نگهداری از ویولن را گردآوری کردهایم که با رعایت آنها، سازتان سالم و بینقص خواهد ماند. اگر یک ویولنیست هستید، هرگز این مطلب را از دست ندهید. در وبلاگ آموزشگاه موسیقی الهام میتوانید مطالب تخصصی بیشتری نیز درباره ویولن بخوانید.
نکات نگهداری از ویولن
1. برای نگهداری از ویولن، ابتدا باید از یک بالشتک مناسب استفاده کنید. بالشتک شما باید راحت و سبک باشد؛ همچنین ارتفاع آن باید متعادل باشد. اگر بالشتک را بیش از حد بالا قرار دهید ویولن وزوز میکند و به مرور آسیب میبینید. فراموش نکنید که پس از اتمام هر تمرین، بالشتک را از ساز جدا کنید و هیچوقت ویولن را با بالشتک در جعبه قرار ندهید.
2. یکی دیگر از مهمترین کارها برای نگهداری از ویولن، خرید جعبه مناسب است. یک جعبه باکیفیت تهیه کنید و همیشه ساز را داخل جعبه بگذارید. جعبه ساز را نیز به دور از رطوبت و در دمای مناسب قرار دهید. دمای پیشنهادی برای نگهداری از ویولن، ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
3. بعد از هر تمرین، ویولنتان را تمیز کنید. گرد کلیفون معمولا روی بدنه ساز باقی میماند و روی صدای آن تاثیر میگذارد. دستها نیز به طور طبیعی چربی و آلودگی دارند که به ساز منتقل میشود؛ به همین دلیل ویولن به نظافت منظم نیاز دارد. برای تمیز کردن ویولن از الکل، آب یا هیچ مایع دیگری استفاده نکنید؛ بلکه فقط یک دستمال میکروفابیر را به آرامی روی ساز بکشید. اگر میخواهید بیشتر درباره تمیز کردن ویولن بدانید، اینجا کلیک کنید.
4. به طور منظم، وضعیت خرک ویولن را بررسی کنید. خرک باید همیشه از نظر تعادل و ثبات در موقعیت درست قرار گرفته باشد. در غیر این صورت صدای ویولن خیلی کم یا خیلی شدید میشود.
5. برای نگهداری از ویولن، باید سیمهای آن را به طور منظم تعویض کنید. بازه زمانی پیشنهادی برای تعویض سیم ویولن، هر ۹ تا ۱۲ ماه است؛ اما این بازه زمانی میتواند متناسب با میزان تمرینتان تغییر کند. برای این که بتوانید تشخیص دهید چه زمانی سیمهایتان به تعویض نیاز دارند، به دو نشانه توجه کنید. اول؛ ویولنتان مدام از کوک خارج میشود. دوم؛ صدای ویولن گرما و درخشش سابق را ندارد.
6. هیچوقت بیش از حد از کلیفون استفاده نکنید. مصرف زیاد کلیفون باعث میشود بین سیمها و آرشه اصطکاک ایجاد شود؛ در نتیجه صدای ویولن ملایمت خودش را از دست میدهد و خش خش میکند. به علاوه مصرف زیاد کلیفون، بدنه ساز را نیز کثیف و چسبنده میکند و از عمر آن میکاهد.
7. زمانی که تمرین نمیکنید و میخواهید ویولن را در جعبه قرار دهید، حتما موهای آرشه را شل کنید. مطمئن شوید کشش موهای آرشه را به حداقل رساندهاید و به آن استراحت دادهاید.